Becoming an Irish girl

Becoming an Irish girl

Rotunda

2016. május 05. - Rita Demeyer

Igértem, hogy írok az itteni ellátási viszonyokról. A terhesgondozás két lépcsőben zajlik, egyrészt a háziorvosnál vannak kötelező látogatási időpontok, kb 5 alkalom a terhesség ideje alatt, illetve az általad választott kismama kórházban. Igen jól olvastad, Dublinban 3 kórház van csak kismamáknak, ez hihetetlenül hangzik, de így van. A kismama kórházakon belül, pedig mindenféle osztály létezik: kardiológia, patológia, physio, stb. Ami még hihetetlenebb, hogy az egész ellátás ingyenes, igen ingyenes. Az első látogatás a háziorvosnál van, a háziorvos alatt itt kb. családorvost kell érteni, nincs külön gyermek és felnőtt ellátás. Alapvetően, ha bármilyen panasszal mész az orvoshoz 50 euro visitdíjat kell fizetni, ha van magánegészségpénztárad (a legtöbb nagyvállalat ezt biztosítja a munkavállalóknak, így Johan révén nekünk is van), akkor ebből 30 euro visszajár.

Ha gyanítod, hogy terhes vagy, akkor először a háziorvoshoz kell elmenni, aki megállapítja a terhesség tényét, megméri a vérnyomásod, súlyod, kikérdez, és beutal az általad választott kórházba, az általad választott terhes gondozásra. (Mi a sima köznépi ellátást választottuk, nem választottunk magán ellátást, mert a közellátás is sokkal jobb színvonalú, mint otthon). A mi háziorvosunk szerencsére nagyon közel van 5 perc sétával már ott is vagyunk, a doki egy 45 éves forma nő, aki úgy pislog, mint egy bagoly. Alapvetően kedves, de mindig meg kell állapítanunk, hogy valami nagyon furcsa rajta. A választott kórházunk a rotunda, ami Dublin egyik legrégebbi kismama kórháza és a belvárosban található, a környékünkön nincs ilyen intézmény. Maga a terhesgondozás nagyon jól szervezett. A kórházba az első beutaló a 11-13. héten van, amikor megcsinálják az első teljes vizsgálatot és ekkor készül az első ultrahang fotó is. Mikor megérkezel a recepcióra kell menni, vinni kell magaddal a háziorvos által írt levelet és elkészítik a kismama kartonodat. Minden vizsgálat ebben kerül dokumentálásra a későbbiekben. Ha teljes vizsgálatra mész, akkor a recepción neked kell felvenni a karton és vinni aznap mindenhova magaddal. Ha speciális vizsgálatra mész, pl nagy ultrahang, vagy glükozteszt, akkor a kartonod oda van készítve az adott osztály recepciójára és ők is viszik vissza a fő recepcióra. Az időpontok előre meghatározásra kerülnek egészen a 28. hétig, amikor újabb időpontokat kapsz az állapotodnak megfelelően. Ha bármilyen komplikációt vagy rendellenességet észlelnek, újabb vizsgálati időpontokat kapsz. Nekem egy plusz kardiológia vizsgálat volt beütemezve, az alapellátáson felül, de az is olyan biztos, ami biztos alapon. A doktornő az első vizsgálatkor nem észlelt semmi eltérést, de hogy biztosra menjen elküldött egy specialistához, aki szintén nem talált semmi szokatlant, de megnyugtató, hogy utánajártak a dolognak. Minden kórházi alkalom előtt kapsz egy értesítő levelet kb egy héttel az időpont előtt, illetve 2 nappal korábban pedig sms-ben értesítőt. Ha beteg vagy, vagy közbejött valami, csak fel kell hívni a recepciót és átütemezik az időpontot. Ami nagyon jó dolog itt, hogy nem kell össze vissza futkosni, vagy a háziorvoshoz kell menni, vagy a kórházba, többnyire a kórházba. És ahogy én észleltem az elektronikus rendszerük össze van kötve, tehát a háziorvos látja, hogy milyen eredmények születtek a kórházban és vica verza.

Amit még ki kell emeljek az maga az ellátás, mindenki nagyon kedves és örülnek a jó eredményeknek. Minden kérdésedre kedvesen válaszolnak, és lehet, hogy aznap én vagyok a századik kismama, akit megvizsgálnak, de én ebből nem érzek semmit, együtt örülnek velem a jó eredménynek. A szülés is ingyenes, itt nem ismert a hálapénz. Meg vagyok elégedve a terhesellátással, és az egész szervezéssel, nem kellemetlen az orvoshoz menni, nem úgy kezel, mint egy adatot és nem úgy beszél veled, mintha nem érző lény lennél. Itt te és a kisbabád van a középpontban és ők szolgálnak ki téged.

 

img_0165.JPG

img_0166.JPG

img_0167.JPG

I promised that I write about the maternity care in Ireland. It has two sides, one- you have to visit your GP, it is obligatory, and about 5 occasion during the whole pregnancy. Second part is one of the maternity hospital, yes u read it well, it is a hospital specially for pregnant women. In Dublin there are 3 of it. It is unbelivable compared with Hungary. Each maternity hospital has its own every kind of departments: for example: physioterapy, cardiology, patology, and so on... What is more unbelivable that the whole service is free, yes totally free. Your first visit has to be taken at your GP, who is a kind of family doctor, here you don't have a child or an adult doctor, you have the GP. If you have to go to the GP normally you have to pay a visitfee, which is 50 euro (if you have a private medical insurance, then you get back 30 euro - most of the big companies provide these service for the employees, so we also have it by Johan). 

If u think you are pregnant, you have to go to your GP, then your pregnany fact is established, weight you, your blood pressure, and ask about your health history, and write a letter to the hospital, you have choosen before, or together with the GP. We just choose the normal public service, because that is already much better, then in Hungary, and we don't see the meaning of a private service for extra money. Our GP is a woman about 45 years old, and she looks like a howl, she is nice, but weird. Our hospital is rotunda, the oldest maternity hospital in Dublin located in the city centre, there is no maternity hospital in our neighbourhood. In the hospital you get your appointment about the 11-13 weeks of your pregnancy, first check is a clinic, where they check you and the first scan and babyphoto are also taken. When you arrive, you have to go to the main reception, with the letter of your GP, and they make your maternity folder. All of your result during the maternity care is documented in this folder. If you have an appointment for a clinic, you have to go to the main reception and take your carton, if you go for a special examination for example cardiology, or big scan or glukose test, your folder is already in the reception of that department. All your appointments are fixed after the first visit, until the 28 weeks. A week before your appointment you get a letter, and two days before you get an sms. If you cant make that appointment, you just have to call the reception to postpone it. If the see something abnormal, you get extra appointments for extra check. I only had one extra visit at the cardiology department, but is was about to be sure, that everything is normal. At the first visit, my doctor told that she did not hear anything abnormal with my heart, but to be sure she sent me to a specialist. Luckily everything was ok. So it was a big relief for me. 

What I like here, that you dont have to run around from doctor to doctor, you have to go to the GP or to the hospital, mostly to the hospital. And as I recognised they have a shared electronic system, so my GP can see my result from the hospital and the way around. 

What I have to mention is the service itself, everybody is very nice, and if you have a good result they are happy with you. You can put up all your questions, worries, they take time to answer them. And it can be that I am the hundred pregnant woman of that day, but they pay attention to me, my fears, and I have a feeling they take care of me. It is not bad to visit the doctor, they dont handle you as a data, without any emocions. Here you and your little one is in the centre, and they do everything to serve you good during this period.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becominganirishgirl.blog.hu/api/trackback/id/tr178689554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása