Becoming an Irish girl

Becoming an Irish girl

Johan első munkanapja / Johan's first working day

2015. szeptember 15. - Rita Demeyer

2015 szeptember 14. Johan ma kezdett az új munkahelyén. Hihetetlen ez az ember, hivatalosan szerdán volt az utolsó munkanapja (szeptember 9-én), gyakorlatilag 2 napot volt munka nélkül. Reggel ideges volt, nem tudta pontosan, hogy hova kell menni. Annyit tudtunk, hogy 15 perc a hoteltől, de ez légvonalban van így, mert tömegközlekedés nincs, ami átvinne a szomszéd kerületbe. Első nap úgy döntöttünk, hogy taxit hívunk, kerül amibe kerül, mert első nap elkésni elég ciki lett volna. Szóval az úr mercédesszel érkezett az első nap:) Hazafelé pedig már a céges busszal jött, ami az O'Connell street-en áll meg. Ezt ismerjük a városi sétánkból. Itt lehet felszállni arra a buszra, ami kihoz a reptérre és a hotelbe. A buszokon csak apróval lehet fizeni, szóval szorgosan gyűjtjük a váltópénzt. Néhány megállóban van jegyautómata, akkor egy jegy 3,10 euroba kerül. A buszon ugyanezt 3,30-ért adják. Míg Johan dolgozott én sem voltam tétlen, elmentem a reptérre és vettem mindkettőnknek leap kártyát. A kártya tulajdonképpen a tömegközlekedésre a bérlet funkcióját látja el. 5 euroba kerül és fel lehet tölteni, kb úgy működik, mint egy kártyás telefon. Teszel rá pénzt és azt leutazod. A buszokon a sofőrnek kell megmondani, hogy hol szeretnél leszállni és ennek megfeleően vonja le a díjat, a luas-on és a dart-on - ez a helyi hév és villamos-, pedig felszálláskor és leszálláskor is le kell csippantani a kártyát. Ezzel a kártyával az utazás kedvezőbb. Szerencsére sok helyen fel lehet tölteni, majdnem minden ABC-ben. Mi 20-20 euro limittel indulunk most neki a hétnek. Johan nagyon hálás volt, hogy ezt elintéztem, így következő nap reggel, már ezzel tud menni dolgozni. A céges busz is pénzbe kerül 2 euro egy útra, ha heti bérletet veszel akkor 18 euro. 

Amit még intéztem, és amiért büszke vagyok magamra:

• regisztráltam a telefonom és ezt is feltöltöttem, ezt úgy hívják, hogy top up

• kinéztünk egy ingatlant, ami megfelelő lenne nekünk, írtam az irodának és beszéltem is az ügynökkel telefonon   - ez baromira nehéz volt, mert nagyon recsegett a vonal és az emberünknek jó kis ír akcentusa is volt. A      lényeg, hogy sikerült megállapodni, hogyha lesz lehetőség megnézni a lakást, akkor üzen nekem.

• jelentkeztem pár állásra, ebből  van olyan, ahol angol-magyart kérnek. Ezek mind normál irodai állások,  kereskedelmi  háttérrel. 

A munkavállalásra vonatkozó törvények mások itt. Ami a legjobb hír, hogy a cége nekem is fizeti a TB-t. Ez a legtöbb nyugat európai városban így van. Ha a férj dolgozik, a felesége és gyerekei is biztosítottak. Van hova fejlődni! Szinte minden cég támogatja az étkezést, van ahol ingyen ebédet kapnak az alkalmazottak, de azért ez itt is extra juttatásnak számít, viszont kedvezményes menzára van lehetőség a legtöbb helyen. Persze nem a magyarországi iskolai menzára kell gondolni! -rongyleves, tarhova, betűtészta és társai.  3-4 euro-ért rendes főételt lehet enni, pl lazacsteak, krumplipüré és párolt répa. Johanék ingyen kávét is kapnak, costa cafe-t, nagy kv fogyasztóként, ennek különösen örül. És a ráadás ingyen edzőterem áll rendelkezésre a dolgozók számára. 

Visszatérve a napunkra egész nap nem hallottam felőle, ami nagyon rossz volt. De ahogy végzett hívott és abban maradtunk, hogy visszajön a hotelbe, itthon elmeséltünk egymásnak a napi élményeinket és sétáltunk egy picit. Mivel pihenni eddig még egyáltalán nem volt időnk, mindketten kidőltünk estére.

---

14 Sept 2015, first working day for Johan at his new workplace. He is unbeliveable, officially his last working day was on the preveous Wednesday (9 Sept), so basicly he was only 2 days without work. He was very nervous in the morning. He didnt know exatly where to go to work. What we knew, that it is 15 mins from the hotel by car. There is no direct public transport, so we decided to order a taxi. Mr D. went to work on his very first day by Mercedesz:) The way back, he could take the company bus, which stops just at O'Connell street, what we have already known from our first day trip. So after the company bus, he took the local bus to the airport, to the hotel. Here on the buses you can only pay with the exact price, so we started to collect the change. Thanks for the gang for the lof of change we had to open the little pink box:) You can find ticket automat in some of the bus stops, a single one way ticket is 3,10 euro, if you buy that on the bus it costs 3,30 euro. As long as Johan was at work, I was also busy, I went to the airport and bought for both of us a leap card. This card is basicly used as a kind of monthly ticket. It costs 5 euro, and you can top it up. It works as a pay as you go phone. On the buses you give it to the driver and tell the destination, he will withdraw that amount what cover the distance. If you take the luas or dart (local hév or tram) you have to let it checked if you get up and off. Luckily there is a lot of place where you can top it up. We start with 20-20 euros on each card for the week. Johan was very glad that I bought the cards, so next day he can use it. He has to pay for the company bus also, it costs 2 euros/ one way, and he can buy a weekly ticket for 18 euros.

What I managed to do until Johan was working, and I can tell you I m very proud of myself:

• did register my new phone and topped it up

• we saw a flat, what would be just perfect for us, so I wrote a message and also called the guy, that we are    interested. It was very difficult to understand him. First the line was very bad, and second the guy had a real irish  accent. He will text me a message if we can go for a view.

• gave solicitation for some jobs, a few require hungarian language knowledge. These are normal office works with commercial background. 

The regulations for the employer is different. His company pays the social security after me too. It is like this in most of the west european countries. If the husband has a job, his wife and the kids are secured. Hungary needs to be improved!  Almost all company support the daily meal. In some places the food is free, but this is exceptional. But subsidised canteen is found almost everywhere. Please do not think about the hungarian canteen from the school! - "clothsoup", egg barley, letter pasta and so on... For 3-4 euros you can eat decent food, for examply salmon steak with potato and vegetables. Johan gets a free coffee, as he is a huge coffee drinker he is very happy with it. It is costa coffee by the way ;) And the extra, that a free gym is available for the employees.

Back to our day... I did not hear about him all day, it was very bad anyway. But as he finished working he called me, and came back to me to the hotel. We talked through our daily experiences took a little walk. Cos we havent had time to rest yet we were both tired so we quickly went to sleep.

A bejegyzés trackback címe:

https://becominganirishgirl.blog.hu/api/trackback/id/tr107790000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moanygal 2015.09.16. 13:43:23

:) ügyes vagy! Remélem, összejön ez a lakás! Johan első napja milyen volt? Arról nem esett szó! Ünneplés volt tegnap?
süti beállítások módosítása