Becoming an Irish girl

Becoming an Irish girl

Halloween

2015. október 15. - Rita Demeyer

Már mindenki erre készül. A boltok polcai tele vannak rémisztőbbnél rémisztőbb figurákkal. Az élelmiszer boltokban külön akciókat szerveznek az alkalomra: monster pizza, egyedi kiadású chips, cukrok, mindenféle édesség. A ruhaboltok tele vannak jelmezekkel. (Ezek itt nagyon olcsók 15 euro, szerintem ezek kerülnek februárban a turkálókba Magyaroszágon, persze horror áron - hogy stílusos maradjak:)

Egyik nap mikor jöttünk haza a gyerekek szokásosan kint játszottak a parkban, vegyesen minden etnikum, nekem ez még azért nagyon furcsa... Odaszalad az egyik fekete kisfiú hozzánk, követte a többi 8 gyerek és körbevettek minket, hogy támogassuk őket Halloween alkalmából. Megkérdeztem a kisfiút, hogy iskolai szervezés keretében történik   eez az akció, mert minden gyereknél ugyanolyan narancssárga lapot láttam. Szóval felkerültünk a listára Johan és Rita 2,5 euroval (ennyi apró volt nálunk) támogadta a helyi gyerekeket :), persze ettől ők nagyon boldogok voltak. Még azt hiszem, hogy Halloween napjára fel kell szerelkeznünk cukorkákkal, mert várható, hogy be fognak hozzánk is csöngetni:)

Mivel a mi kultúránkban nem ismert ez a hagyomány, ezért hoztam nektek pár érdekességet az ünneppel kapcsolatban. Ezt a helyi lidl újságból szedtem egyébként:)

1.)  A Halloween több mint 6000 évvel ezelőtt keletkezett. Az ősi kelták hittek abban, hogy a lelkek ilyenkor vándorolnak át a másvilágra és ha áldozatot mutatnak be iilletve tüzet gyújtanak és a körül táncolnak, akkor megkönnyítik a lelkek átkelését. A hagyomány szerint a parázsból vittek haza az emberek, amivel új tüzeket tudtak gyújtani, hogy távol tartsák a rossz szellemeket és melegen tartják otthonaikaat

2.) A kísértetjárás Irorszgban "Samhain" és "All Hallows Eve" néven volt ismert, és az őszi szüret végén tartották. A szokás az 1840-es években terjed szét a világban.

3.) "Samhainophobia" - igy hívják azt a betegséget, ha valaki fél a halloweentől

4.) A narancs és a fekete a két színe a szezonnak. A narancs a szüretet jelképezi, a fekete pedig a sötétséget és a nyár végét szimbolizálja.

5.) Jack O' Lanters (így hívják a tökből készített figurát) eredetileg fehérrépából készítették (ez nem azonos a mi fehérrépánkkal, kb úgy néz ki, mint a cékla és a retek keveréke, fehér és lilás a tövénél), hogy védekezzenek a szellemek ellen. De mikor az írek kivándoroltak amerikába, akkor kezdék el a tököt használni, mert olcsóbb volt és könnyebben megmunkálható.

6.) Hong Kongban, az ünnepet Yue Lan-nak hivják - ami kb annyit jelent, hogy az éhes szellemek fesztiválja. Tüzet raknak és ételt ajánlanak fel, hogy védekezzenek az éhes és dühös szellemek ellen.

7.) Az első "trick or treat" esetet 1927-ben jegyezték fel Albetában (Canada). Majd ez a hagyomány átterjed Európába is. Halloween estéjén a gyerekek jelmezbe öltözve kopogtatnak be a házakba, hogy édességet gyűjtsenek, ahol nem kapnak, az ottlakók kiadós szivatásra számíthatnak.

8.) Ezen a napon adják el a legtöbb édességet a boltokban.

9.) A Halloween éjszakája úgy is ismert, hogy ekkor van lehetőség megtalálni a jövendőbelit. Ez abból ered, hogy ez volt az év egyik olyan éjszakája, amikor a fiatalok szabadon találkozhattak egymással. 

 

halloween.jpg

 

Everybody is preparing for Halloween. In the stores the selves are fully packet with this kind of products. In the supermarket you can find special action related to the fest. For example: monster pizza, special chips, candies, and so on. The clothes shops are full with costumes. (These are very cheap - 15 euros, I guess these sets of costumes will be found in february in Hungary in the second hands shops for horror priece).

One day, when we came home a group of children came to us and ask sponsorship to Halloween. They were so cute. They collected the money, and they had to write on a paper who gave them and how much support. I asked the guy and he told me that is a kind of school organized project. So Johan and Rita are on the list with 2,5 euro (we had only that much change with us). Of course they were very happy with it:). I think I have to buy some candy for the day, cause I think they will ring also on our doorbell as well...

As in Hungary this fest is not part of our culture. I found an intersting article in the local advertisement of Lidl.

http://leaflet.lidl.ie/84c09806-6360-4c01-8ad0-cbb678531d20/#/2 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becominganirishgirl.blog.hu/api/trackback/id/tr917970643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása